Ramon Lormans

17 december 2019, 12:30-13:00 uur

Ramon Lormans

Ramon Lormans, marimba

Anthony Fiumara
(1968)

 

- An Index of Wood (2016)
1. Singing and Disembodied
2. Edgy and Oddly Flowing
3. Steady and Driving
4. Light and Lilting
5. Steady, in a Continuous Flow

Nik Bärtsch
(1971)

 

- Modul 11 (2000)

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

20191217
(foto: Nastacia Bogdanova)

Ramon Lormans (1984) behoort tot een van de meest gevraagde marimbisten en slagwerkers van dit moment. Met zijn gepassioneerde spel en communicatieve podiumuitstraling weet hij zijn publiek te roeren (Volkskrant, Guido van Oorschot).

Ramon concerteert op regelmatige basis in de grote zalen in Europa en gaf masterclasses en recitals in Antwerpen, Berlijn, Beat it festival Brugge, HfM Detmold Marimba days, Donaueschingen, El Espinar, Hannover, Musica Nova festival Helsinki, Keulen, Percussion festival & University of Music Krakau, Keiko Abe Lausanne International Marimba Academy, HEMU Lausanne, Leuven, Luxemburg, Marimba Junior festival Hiroshima, Merida, University of arts Nagoya, Carnegie Hall New York, Parijs, Portimao percussion & double bass festival, Hermitage St. Petersburg, Tbilisi, Tokyo in Toho Gakuen University, tijdens de TROMP repertoire days en op het Zeltsman Marimba Festival USA.

Het creëren van nieuw repertoire is een missie voor Ramon. Daarom werkt hij op regelmatige basis samen met componisten en laat veel nieuw werk voor hem schrijven. Componisten die voor hem schreven, zowel solo als in kamermuziekverband zijn o.a. Louis Andriessen, Joey Roukens, Arnold Marinissen, Anthony Fiumara, James Wood, Aart Strootman, Misha Sporck, Hans Koolmees, Kate Moore, Nik Bartsch, Jo Sporck, Wim Henderickx, Anja Plaschg (Soap & Skin), James Wood, Peter van Onna en Jacob ter Veldhuis.

In 2003 richtte Ramon samen met Eva van Grinsven Sax & Stix op waarmee hij de cd ‘New Amsterdam’ opnam. Ramon is mede creator, zakelijk leider en marimbist/slagwerker in TEMKO. Daarnaast is Ramon vaste slagwerker van het Berlijns ensemble S T A R G A Z E. En sinds maart 2019 is Ramon bandleider en samen met Trompettist Martin Eberle verantwoordelijk voor alle transcripties en arrangementen van Soap&Skin (Anja Plaschg) uit Wenen.

Sinds 2006 is hij als hoofdvakdocent Marimba aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij samen met Peter Prommel het curriculum voor de mallet afdeling uitwerkte en waar hij kamermuziek stimuleert en coacht. Daarnaast is Ramon sinds 2015 tevens verbonden als hoofdvakdocent aan Codarts Rotterdam. Vele van zijn studenten wonnen een baan bij belangrijke orkesten over de hele wereld en zijn opgemerkt als solist of als kamermusicus. Ramon is een regelmatige gastdocent en artistiek adviseur tijdens KALIMA, en op de HEMU te Lausanne, Zwitserland. Sinds 2005 is Ramon samen met Vincent Houdijk oprichter en Artistiek directeur van Percussion Friends, the global academy for percussion.

Ramon was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours (2004), Tromp International (2006), Internationaal Kamermuziekconcours Almere (2007), Vriendenkransconcours (2008) en won de Grachtenfestivalprijs (2012).

Ramon voltooide zijn bachelor cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, en volgde van 2008 tot 2010 lessen in de Academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In 2010 slaagde Ramon cum laude voor zijn Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij lessen volgde van Peter Prommel, Victor Oskam, Walter van Hauwe, Willem Brons en Bart Schneemann.

www.ramonlormans.nl