Mijn ervaringen met het verven van stof (of wanneer stoffenwinkels leeg raken en je het heft in eigen handen moet nemen)

Ik weet niet hoe het nu in jouw stad of dorp gaat, maar hier in Waco neemt de beschikbaarheid van decoratiestoffen af. We hebben maar twee plaatsen om decoratiestoffen te kopen in deze stad: Joann Fabrics en Hobby Lobby. Nou, we zijn nu zo’n beetje op één. Het gedeelte voor decoratiestoffen in Joann Fabrics is bijna helemaal kaal en de winkel hier heeft zijn hele gedeelte van speciale bestellingsstalen voor decoratiestoffen weggedaan, wat vroeger een behoorlijk grote selectie was. Dus we gaan naar Hobby Lobby voor decoratiestoffen, en ze hebben nooit stoffen in kleuren die bij mij thuis passen.

Dus mijn opties op dit moment lijken (1) uren online te zijn met winkelen voor precies de juiste kleuren, stalen te bestellen en te wachten tot die arriveren, of (2) stof te verven in de kleuren die ik nodig heb. Omdat optie 2 me snellere resultaten geeft (en ik heb genoeg extra stof in mijn voorraad), besloot ik te proberen de stoffen te verven die ik nodig heb voor de nieuwe kussenslopen in de woonkamer.

Ik was in staat om twee van de kussenslopen die ik al op de banken in die kamer had, opnieuw te gebruiken, omdat het deze crèmekleurige chevron-chenille-stof was.

Hier een close-up van de stof…

Ik wilde dat deze van crème naar oranje zouden gaan, en de stof is 100% polyester, dus ik heb wat abrikoos-oranje kleurstof voor synthetische stoffen. Ik was van plan wat geel voor synthetische stoffen op te halen, maar was het vergeten, dus moest ik het citroengeel dat ik had gekocht voor een ander project gebruiken.

Ik volgde de aanwijzingen op de fles en verwarmde het water tot net onder het kookpunt, voegde wat afwasmiddel toe en voegde de kleurstoffen toe in een verhouding van ongeveer 1: 1. Toen deed ik de kussensloop erin en roerde het een paar minuten rond

Ik wilde niet dat het te donker of verzadigd zou worden, maar het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat wanneer de stof in het verfbad zit, deze er veel donkerder uit zal zien dan wanneer alles klaar is.

Dus hier is hoe de oranje kussenslopen zijn geworden nadat ze grondig waren gespoeld en gedroogd.

Ik vond die best goed gelukt! Ik had nog steeds liever gezien dat de oranje meer aan de gele kant zou zijn dan aan de rode kant, maar deze zullen het prima doen.

Vervolgens wilde ik een dieppaarse/auberginekleur, dus besloot ik dit blauwe polyesterfluweel dat ik in mijn voorraad had, te verven.

Op hun website heeft Rit Dye recepten voor waarschijnlijk honderden kleuren. Je hoeft alleen maar te weten welke kleurstof je gebruikt (die voor synthetische of de universele kleurstof), en dan zoeken naar een kleur die je leuk vindt, en het zal je het recept vertellen. Ik vond deze auberginekleur die precies was wat ik wilde.

Ik moest de hoeveelheden aanpassen omdat ik geen pot heb die groot genoeg is voor drie gallons water. De grootste die ik heb is acht liter, dus ik heb het recept dienovereenkomstig aangepast.

Deze fluwelen stof zag er zo mooi uit in het verfbad, maar kijk eens hoe anders de achterkant van de stof er vanaf de voorkant uitzag. De achterkant was echt rood, terwijl de voorkant de diepe auberginekleur had.

Maar toen ik het eruit haalde en het afspoelde, spoelde zoveel rood uit zowel de voorkant als de achterkant. Dat was niet per se een probleem voor mijn kamer, aangezien mijn banken behoorlijk afgezwakt blauwachtig paars zijn. Dus ik had goede hoop dat het nog zou werken.

Wat ik niet had verwacht, is dat het eindresultaat een verpletterd fluweel zou zijn. Heb ik jullie ooit verteld hoeveel ik gekneusd fluweel haat? 😀 En als je eenmaal een fluweel hebt verpletterd, is er geen weg meer terug. Dus hoewel de kleur erg mooi en aubergineachtig was, kon ik hier nooit mee leven.

Lesje geleerd. Probeer geen fluweel te verven. 🙂

Dus ging ik terug naar mijn voorraad en haalde de restjes uit de paarse gordijnen die ik een tijdje terug voor de woonkamer had gemaakt. Dit is een zwaar geweven stof, en hoewel het al paars was, was het niet diep genoeg voor mij.

Dus ik mengde exact hetzelfde recept (deze stof is een mix van natuurlijk en synthetisch) en deed het er slechts een paar minuten in. De donkerpaarse kussens die hier eerder waren, waren zo donker dat ze bijna zwart leken. Ik wilde niet dat dit met deze stof zou gebeuren, dus roerde ik hem minder dan vijf minuten in het verfbad. Hier is hoe het bleek…

Ik was erg blij met hoe die bleek. Het is helderder dan de bank, maar dat vind ik oké. Het ziet er op de foto in het echt helderder uit dan het in het echt lijkt.

En ten slotte wilde ik een roze stof die een lichtere versie van de gordijnkleur was. Joann Fabric had geen effen witte katoenen decoratiestof (of een ander soort witte decoratiestof), dus uiteindelijk moest ik een effen wit katoenen gordijnpaneel naast de deur kopen op de Wereldmarkt.

Toen zocht ik een recept op voor de exacte kleur die ik wilde, kocht de kleuren voor het recept en vergat toen de naam van de kleur of een screenshot van het recept op mijn telefoon op te slaan. Ugh. Dus besloot ik om alle drie de kleuren in gelijke delen te mengen en te kijken hoe dat eruit zag.

Het bleek echt helder te zijn, dus nadat ik de stof had gespoeld, gooide ik het originele verfbad weg en deed ik nog een verfbad met slechts een klein beetje grafiet erin om de kleur af te zwakken. Er was helemaal niet veel grafiet voor nodig (ik kon de bodem van de pot nog steeds door het water zien), en ik roerde het minder dan een minuut, maar dat was alles wat nodig was om het af te zwakken.

De kleur is perfect geworden. Kijk maar eens naast mijn vloerkleed.

En net zoals ik had gehoopt, zag het eruit als een minder verzadigde versie van de gordijnkleur.

De fout die ik maakte, was dat ik het hele gordijnpaneel (dat niet zo’n erg dikke katoen was) in één keer in het verfbad deed, zodat het niet vrij in het water kon bewegen zoals de kleinere stukjes stof. En dat liet me achter met een aantal gebieden die niet gelijkmatig waren geverfd.

Ik heb twee gordijnpanelen gekocht (ik dacht dat ik wat vallen en opstaan ​​zou hebben), dus de volgende keer zal ik het paneel in stukken knippen die ik nodig heb voor de kussenslopen, en ik laat het ook in de kleurstof bad voor een kortere tijd, zodat het lichter is dan deze. Deze is nog steeds een beetje te verzadigd in vergelijking met wat ik me had voorgesteld. Maar ik heb in ieder geval het recept goed, dus er is geen giswerk!

Ik moet de paarse en roze kussens nog naaien, en aangezien ik nog wat restjes van de fluwelen gordijnstof over heb, denk ik dat ik dat ga proberen te verwerken in de roze kussenslopen zodra ik de stof precies goed heb.

Het was dus een interessant avontuur. Het kostte absoluut minder tijd om mijn eigen stoffen te verven dan om uren online te zoeken naar stoffen in precies de juiste kleuren, stalen te bestellen, te wachten tot ze arriveerden, degene te selecteren die ik wilde, mijn aankopen te doen en daarop te wachten aankopen te komen. Maar het verven van mijn eigen stoffen gaat waarschijnlijk niet sneller dan het kopen van kant-en-klare kussenslopen van Etsy. Kant-en-klare kussenslopen kunnen echter behoorlijk prijzig zijn. De oranje die ik echt van Etsy wilde, waren elk $ 100, en ik kan duizend andere dingen bedenken waar ik nu $ 200 aan kan en moet uitgeven. Dus als ik twee flessen verf voor $ 5 per stuk kocht, kreeg ik de oranje kussenslopen die ik wilde voor $ 190 minder dan de oranje Etsy-kussenslopen zouden hebben gekost. (Ze waren echter echt een prachtig oranje fluweel!)

Is dit iets wat je zou proberen? En hoe zien de stoffenwinkels er op dit moment bij jou in de buurt uit? Worden decoratiestoffen ook in jouw omgeving steeds moeilijker verkrijgbaar?

creditSource link

Thomasopen
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart